3 ting, du ikke vidste om Esbjerg

Esbjerg er en af de største byer i Danmark, og der er masser af ting at lave. Du kan klik her, for at se mere om byens mange muligheder. Men vidste du, at Esbjerg faktisk er en ret spændende by, der har en lang og interessant historie?

1. Esbjerg blev grundlagt i 1868

Byen Esbjerg, som vi kender den i dag blev grundlagt i 1868, og det er derfor en relativt ny by. Det var en gruppe handlende, der besluttede sig for at bygge en ny havn i Esbjerg, fordi de mente, at den eksisterende havn i Horsens ikke var god nok. Dertil kommer, at Esbjerg lå for godt til at kunne anløbes af skibe, der kom fra England. Fun fact om byen. Esbjerg havde i starten af 1800 tallet, kun 20 indbyggere, og i 1840, kun 13 indbyggere, samt i 1860 kun 30 indbyggere. I dag bor der over 71000 indbyggere, hvilket gør byen landets femtestørste by, hvilket er noget af en stigning i ift. 1800 tallet.

2. Esbjerg havn er landet største

Esbjerg er i dag landets femtestørste by, og netop dette er hovedårsagen til, at Esbjerg har landets største havn. Således blev der i 2018 klaret over 20,3 millioner tons gods gennem havnen, og i 2018 blev der igennem havnen også betjent over 3700 skibe. Havnen blev bygget i 1868, lige som byen, og den fik i samme år status af købstad. Havnen blev indviet i 1874, og i 1877 blev der anlagt jernbaneforbindelse til Esbjerg.

Det er Nordens nye energihovedstad

Med over 40 vindmøller, som producerer over 1000 MW, er Esbjerg landets førende vindmølle by. Derudover er Esbjerg også kendt for at have den største, privatejede vindmøllepark i verden, hvilket er en del af grunden til, at Esbjerg er kendt som Nordens nye energihovedstad. Dertil er havnen også hjemsted for mange boreplatforme, som udnytter energien i havet til at ekstrahere gas og olie fra havbunden.