Hvad er X-ray og hvor bruges det?
X-ray har alle dage været et fascinerende fænomen, som mange stifter bekendtskab med enten på skadestuen eller i et helt andet univers – nemlig det fiktive superhelte univers, hvor helte som Superman kan se igennem døre, vægge etc. med sit røntgensyn.
X-ray er netop også det, altså røntgenstråling, hvilket primært bruges til medicinske undersøgelser. Selve metoden er opfundet af den tyske fysiker Wilhelm Conrad Röntgen den 8. november 1895 – og det er da også netop denne fysiker, vis navn er brugt til ordet.
Da er dog ikke kun i den medicinske verden, at man i dag bruger X-ray, da metoden er anvendelig i mange erhverv. Læger, hospitaler og skadestuer bruger naturligvis fortsat røntgen, så de kan undersøge alt fra brækkede knogler til vækster m.m. Også tandlægen bruger røntgen, når han f.eks. skal se på et tandsæt og udforme en plan for en operation.
Uden for de her medicinske områder, er X-ray nok mest kendt fra vores ferier. Når vi skal i lufthavnen, skal vi nemlig have skannet vores bagage. Hertil bruger man også en røntgenmaskine, som er den, man f.eks. kører sin håndbagage igennem. Er der nogle farlige eller forbudte elementer heri, kan personalet straks se dem. Det gør det lettere at få dem frasorteret for alles sikkerhed.
Uden for lufthavnen er X-ray dog også brugt i andre sammenhænge. Med en god x-ray source kan man f.eks. undersøge fødevarer. Men hvorfor skulle man dog skanne fødevarer, tænker du? Jo, forestil dig eksemplet, hvor man producerer en varer, som kommes på konservesdåse. Her kan X-ray bruges til at se igennem dåsen og f.eks. sikre, at der er nok indhold og at konsistensen er korrekt. X-rat kan også bruges til at undersøge fedtprocenter og meget mere – hvilket er praktisk, hvis man f.eks. producerer kød.
X-ray er med andre ord flittigt brugt i mange industrier og brancher, hvor det hjælper os med at undersøge og dermed effektivisere vores indsatser eller kvalitetskontrollere optimalt.